Logboek 2002

Januari

05     Helder zonnig weer. Zuidoostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Deze week contact  gehad met  H. Beijk: Hij zal de gemeente op de hoogte brengen van het feit dat het molenhuis schuin staat alsmede dat de staart op zuid weer de grond raakt.

12      Matige zuidenwind. Bewolkt. Met 4 volle gedraaid.

19      Krachtige zuidwestenwind. Met 2 halven gedraaid.

26      Harde zuidwestenwind. Met geknipte nagels gedraaid. Deze week is een nieuwe teller op de as geplaatst. Op de kettingen is een nieuw slot gezet.

Februari

02      Krachtige zuidenwind. Met alleen de borden in gedraaid. Deze week is de elektriciteit tot aan de slagboom gebracht. Tevens is de slagboom gerepareerd. Wij hebben op end IV een nieuwe bliksemafleideraansluiting gemonteerd.

09       Stormachtige westenwind. Met geknipte nagels voor de prins gemalen. Ook op de andere enden nieuwe bliksemafleideraansluitingen geplaatst en de ijzerbalk iets teruggeslagen. Het Gilde van vrijwillig molenaars heeft een verzoek ingediend om “De Zeldenrust” examenmolen te laten zijn.

16      Zwakke noordoostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Tellerstand: 3381

20      H. Beijk heeft van dhr. Noorman de opdracht gekregen de stand van het molenhuis te corrigeren!

22      Harde westenwind. Met blote benen voor de prins gemalen. Bezoek van een groep Duitse studenten (die Nederlands studeren!) uit Rees.

23     Harde westenwind. Met blote benen en geknipte nagels gedraaid.

Maart

02      Zeer zwakke zuidenwind. Prachtig weer! Niet gedraaid. Tellerstand: 4407
09      Zwakke westenwind. Met 4 volle gedraaid. Deze week zijn de materialen aangevoerd voor het aanbrengen van de verlichting.

16      Prachtig weer met matige zuidwestenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Hongaren op bezoek gehad! Begonnen met het aanleggen van de verlichting in de onderbouw.

23      Matige noordenwind en zon. Deze week heeft Beijk de standerd rechtgezet, een tweede neut tegen de standerd geplaatst en de pen gesmeerd. Het kruien gaat nu weer prima! Mevrouw Pouw (Secretaris van de eindexamencommissie van “De Hollandse Molen”) belde met de mededeling dat op 18 juni 4 kandidaten examen komen doen.

30      Zwakke zuidenwind en bewolkt. Met 4 volle gedraaid. Volop gewerkt aan de lichtinstallatie

April

06      Krachtige oostenwind. Met blote benen gedraaid. Het slot van het molenhuis is volledig vernield! We hebben het met geweld moeten verwijderen en daarna provisorisch een nieuw slot geplaatst.

10      Bezoek van Communicantjes van Geffen, Zonnig weer met een krachtige oostenwind. Met blote benen en geknipte nagels gedraaid. De politie is de toegebrachte schade komen opnemen.

13      Matige noordenwind. Bewolkt. Eerst met 2 halve en 2 volle gedraaid, later met 4 halve. Fixet is de deur komen repareren.

20      Matige oostenwind. Met 4 volle gedraaid.

27      Molenaarsuitstapje van het Gilde. Alle molenaars een dagje naar de Achterhoek voor een mooie tocht. Niet gedraaid, maar dankzij Sharon Gerrits konden de zelfbakkers toch voor hun meel terecht.

Mei

04      Matige noordenwind. Met 2 volle en 2 halve voor de prins gemalen. Bij aankomst bleek de bezetketting los te liggen.

06      De molen in de rouwstand gezet in verband met de moord op Pim Fortuyn!

11      “Nationale molen- en fietstocht”. Vrijwel windstil, een beetje somber, maar niet koud. Druk! Aan 3 zeilen nieuwe hoektouwen aangesplitst.

18      Zwakke zuidwestenwind. Met 4 volle gedraaid. De 4 examenkandidaten en hun “leermeester” zijn op bezoek geweest om kennis te maken met de molen.

20      Tweede Pinksterdag. Burgerschieten van het St. Jorisgilde. Zonnig weer met zuidenwind. 4 lange halven, met in twee enden de vlaggen.

22      Wandelvierdaagse. Bij een zuidenwind met blote benen gedraaid.

25      Matige zuidenwind en bewolkt. Met 4 volle gedraaid. Deze week is de brandblusser gecontroleerd. De 4 kandidaten hebben onder leiding van John Houben geoefend.

29      Zuidwestenwind. Met blote benen gedraaid. Van enkele spieën in het bovenwiel iets afgezaagd. De molen in de vreugd gezet voor het zilveren huwelijk van Johan van Herpen, de sponsor van onze nieuwe poster!

Juni

01      Noordoostenwind en fraai weer. Met 4 volle gedraaid. Zetel, pen en kruias gesmeerd. Omdat we met zovelen waren konden we molen een paar keer rond draaien om de zetel goed te smeren. Koffie en appelflappen gekregen van Johan van Herpen en echtgenote. ’s Avonds om 18.00 uur bezoek uit Amerika. Zeer belangstellend en gezellig!

08      Matige zuidenwind. Met 4 volle gedraaid. Het vandalisme heeft weer toegeslagen: Een van de nieuwe lampen compleet vernield, 1 bordveer afgebroken, 1 zeiltouw aangestoken, de deur op het zuidwesten geforceerd en heel veel vuil (hasjzakjes, blikjes, fritesafval etc). Direct de politie gebeld, die niet verscheen. Alles kunnen repareren.

12      Weer enkele spieën van het bovenwiel afgezaagd en de bliksemafleideraansluiting opnieuw vastgezet.

15      Zeer wisselvallige westenwind. Met blote benen gedraaid.

18      Het examen! Van de 5 kandidaten slaagden er 3. Een daarvan was onze eigen Frans v d      Water     Proficiat!. 21      Matige zuidwestenwind. Eerst met 4 volle, later met 2 volle gedraaid.  Foto’s gemaakt voor de nieuwe poster. Frans trakteerde.

29      Zwakke tot matige westenwind. Zonnig en “mooi-weer-wolken”. Foto voor poster uitgezocht.

Juli

06      Zwakke tot matige zuidzuidwestenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Proefdruk van de nieuwe poster goedgekeurd.

13      Vrijwel windstil. Eerst met 4 volle geen beweging in te krijgen, later bij zwakke noordenwind nog wat voor de prins gemalen. Graffiti van de deuren verwijderd. Deze week is het gras gemaaid en zijn de hagen gesnoeid. Afspraken gemaakt met het comité “Effe noar Geffe” m.b.t. 10 augustus, als de verlichting officieel in gebruik wordt genomen en de poster wordt overhandigd.

20      Zwakke zuidenwind. Met 4 volle gedraaid. Druk, met onder andere een aantal gasten uit Duitsland.

27      Zwakke zuidenwind. Met 4 volle gedraaid. Warm, zonnig weer met een aantal belangstellende gasten uit Valkenburg.

Augustus

03      Vrijwel windstil en regen.

10      Vrijwel windstil. ’s Morgens alles klaargemaakt voor de H. Mis van vanavond. Na deze mis zal de verlichting officiëel worden ontstoken en de poster worden overhandigd. De feestvreugde wordt enigszins verminderd door het bericht dan René Schuffelers, de laatste eigenaar van de Zeldenrust, is overleden. In rouwstand gezet.

11      Koningsschieten van het St. Jorisgilde. Daarna de molen in de rouw gezet i.v.m. het overlijden van René Schuffelers.

18      Warm, zonnig weer met een zwakke zuidoostenwind. Met 4 volle gedraaid.

24      Niet gedraaid (wel aanwezig!) i.v.m. dreigend onweer.

31      Matige zuidwestenwind. Met 4 halve voor de prins gemalen.

September

01      “Effe noar Geffe’’. Zwakke tot matige noordoostenwind. Met 4 volle voor de prins en af en (als er bezoek was wat tarwe) gemalen.

07      Krachtige zuidenwind en zonnig! Met 2 lange halven gedraaid. Veel bezoek gehad.

14      Zwakke tot matige noordwestenwind. Met 4 volle 4 zakken maïs gemalen. Druk!

21      Vrijwel windstil, later zwakke westenwind. Met 4 volle gedraaid. Bezoek gehad van Friese mulders.

28      Windstil, dus niet gedraaid. Bewolkt! De patrijzen zijn er weer!

Oktober

05      Matige wind, miezerig weer. Met 2 volle erwten gemalen.

08      De molen in de rouw gezet i.v.m. het overlijden van Prins Claus.

12      Matige oostenwind. Bewolkt. In de namiddag naar Gemert e.o. voor de Vlaams-Brabantse Molendag.

19      Zwakke westenwind. Met 4 volle een rustige ochtend gehad.

26      Stormachtig en zonnig. De molen iets krimpend gezet en met blote benen en geknipte nagels maïs gemalen.

November

02      Matige zuidwestenwind. Met 2 halve voor de prins gemalen. Een groep Boschologie-studenten op bezoek gehad.

09      Matige westenwind. Zonnig. Met 4 volle voor de prins gemalen. Veel bezoek.

16      Zwakke noordoostenwind. Mistig, later helder en noordenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Tellerstand: 00862.

23      Matige zuidoostenwind en zonnig. Met 4 volle gedraaid.

30      Eerst windstil, later zwakke zuidwestenwind. Met 4 volle gedraaid.

December

07      Gure, schrale oostenwind. Met blote benen voor de prins gemalen.

14      Zwakke oostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Druk!

21      Windstil en mistig.

28      Zwakke tot matige zuidwestenwind bij bedekte hemel. Met 4 volle voor de prins gemalen. Vandaag hebben we onze nieuwe poloshirts en sweaters gekregen, gesponsord door Bennie Romme.Carbone