Logboek 2010

Januari

02Zwakke zuidenwind. Lichte sneeuwval en koud! Omdat de Kerstster nog in het bovenste end zit, hebben we niet gedraaid.
09Matige noordoostenwind en koud! In verband met de aanstaande kerstboomverbranding laten we de ster nog even zitten en daarom weer niet gedraaid.
16Krachtige zuidoostenwind en bewolkt. De ster uit het bovenste end verwijderd en met blote benen voor de prins gemalen.
23Krachtige zuidoostenwind en bewolkt. Kees heeft ongeveer 300 kg tarwe gebracht, dus voorlopig kunnen we weer malen.
30Zonnig en lichte sneeuw. Zwakke noordwestenwind. Kammen gewassen. Met blote benen voor de prins gemalen.

Februari

06Eerst mistig en windstil, later kwam de zon erbij met een zwakke noordoostenwind. Met 4 volle nog vrijwel niet in beweging te krijgen.
08“Op verzoek” open. Met blote benen voor de prins gemalen. Bezoek van S.S.H. uit Heesch, een groep gepensioneerde heren, die, het liefst per fiets, culturele uitstapjes maken.
13Zwakke noordenwind. Bewolkt met wat lichte stuifsneeuw. Koud! Met 4 volle met weinig succes geprobeerd rogge te malen
20Matige zuidwestenwind. Bewolkt met af en toe een zonnetje. Rond het vriespunt. Rogge gemalen. Gerard heeft een ring van een van de roedkettingen opnieuw dichtgelast.
27Krachtige zuidenwind. Met blote benen rogge gemalen.

Maart

06Molen deze week“in de rouw” i.v.m. het overlijden van Marinus van Erp. Matige noordoostenwind, zonnig maar koud! Nieuw maalgoed (maïs) gekregen en wat gemalen.
13Matige noordwestenwind. Wisselvallig, af en toe een zonnetje en af en toe een licht buitje. Eerst met 2 halve en 2 volle 3 zakken maïs gemalen, later met blote benen voor de prins.
20Matige zuidwestenwind. Bewolkt met af en toe een buitje. Leden van de brandweer Maasdonk komen langs om afspraken te maken m.b.t. de voorbereidingen voor de brandweerwedstrijd op 5 juni.
27Krachtige zuidwestenwind. Met 4 lange halve maïs gemalen, later met 2 halve voor de prins. René Vogels kwam langs met zijn cursus Bosschologie. Twee leerling molenaars draaiden een ochtend mee.

April

03Matige zuidenwind. Met blote benen voor de prins gemalen.
10Zwakke noordwestenwind, te zwak om op te zeilen. Bewolkt. Later toch met 4 volle nog een beetje beweging!
17Zeer zwakke zuidoostenwind. Met 4 volle voor prins proberen te malen. Prachtig zonnig weer!
24Krachtige oostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Zonnig en druk!

Mei

01Matige zuidwestenwind. Bewolkt. Met blote benen voor de prins gemalen.
08“Nationale Molendag” Bewolkt, miezerig weer met een zwakke zuidenwind. Maïs gebroken. Na afloop naar Rien voor een “housewarming party”, gezellig en lekker, voor herhaling vatbaar?
12’s Avonds een realistische oefening van de brandweer voor de aanstaande wedstrijd op 5 juni: een in brand gevlogen fritespan in een kraam met een in paniek geraakte kokkin, een doorboorde molenaar en een molenaar die in de kap zit en er niet meer uit kan. Net echt!
15Zonnig met een noordwestenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen.
17Matige noordenwind. Met blote benen gedraaid.
22Zwakke tot matige noordenwind. Geprobeerd met 4 volle te malen, zonder succes! Weerglas (gekregen van een buurman) opgehangen.
29Zon! Direct na aankomst krimpt de wind van west naar zuid, dus slecht weer op komst! Met 4 volle maïs en rogge gemalen.

Juni

02Matige noordenwind. Met blote benen voor de prins gemalen. Laatste oefening van de brandweer voor 5 juni.
05“Regionale brandweerwedstrijd” Prachtig weer met een zeer zwakke oostenwind. Vanaf 06.30 uur volop bedrijvigheid rond de molen. Hemmie is één van de “slachtoffers”. Omdat er zo weinig wind was, moesten de andere molenaars voor wind spelen en de wieken handmatig laten draaien. De brandweer had vóór het molenterrein een kraampje gezet voor de meelverkoop. Na afloop werden we gastvrij onthaald in de kazerne waar ook de prijsuitreiking plaats vond. Een zeer geslaagde dag!
09Bezoek van groep 7 van Basisschool De Kameleon uit de Graafsewijk van Den Bosch
12Matige noordwestenwind, zeer vlagerig, af en toe draaiend naar west. Zonnig en warm! Met 4 volle wat maïs en rogge gemalen. Kees van Gogh trakteerde op appelflappen als dank voor het maalwerk.
19Krachtige noordwestenwind. Met 2 volle maïs gemalen. Bewolkt met af en toe zon. Vóór de deur op zuidoost en geprobeerd een brandend stuk papier onder de deur te steken. Gemeld aan de gemeente.
26Zwakke noordnoordoostenwind. Veel zon! Met 4 volle voor de prins gemalen.

Juli

03Matige noordwestenwind. Zonnig met af en toe wat donderkopjes. Broeierig weer. Met blote benen gedraaid.
04Familiedag van de familie Egelmeer. Zonnig en warm! Zwakke zuidoostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen.
08Bezoek van een school uit Zoetermeer met 30 personen. Zuidwestenwind. Met 2 volle gedraaid.
10Zonnig en heet. Bij aankomst vrijwel windstil, later een zwakke zuidenwind. Rustig!
17Krachtige zuidwestenwind. Bewolkt en buien. Fris weer!
18Burgerkoningschieten. Zonnig met een vlagerige wind, van zuidoost naar zuidwest. Wieken met vlaggetjes versierd. Bezoek van de familie Vogels en van buurtvereniging “Onder de Linden”.
24Matige noordwestenwind. Zonnig! Met 4 volle maïs en rogge gemalen.
31Krachtige zuidzuidwestenwind. Bewolkt. Met blote benen voor de prins gemalen.

Augustus

07Matige zuidzuidwestenwind. Met 4 volle maïs gebroken.
14Vrijwel windstil en zonnig. Met 4 volle vrijwel niet in beweging te krijgen.
21Bewolkt. Matige zuidwestenwind. John van Hoeij (leerling molenaar) legt 4 volle voor. Voor de prins gemalen. De spieën in het bovenwiel gecontroleerd en aangeslagen.
28Zuidwestenwind. Bewolkt met af en toe wat zon. Nieuw maalgoed aangevoerd gekregen.

September

04Zwakke noordwestenwind. Zon! Eerst met 4 volle voor de prins, later nog wat tarwe gemalen.
05Effe Noar Geffe. (deel 1)  (deel 2) Matige Oostenwind. Zonnig. Af en toe (als er bezoekers waren) wat gemalen. Vlaams Brabants contactdag
11Matige zuidenwind en zon. Met blote benen gedraaid. Druk! Henk van Dinther dient zich aan als nieuwe (leerling)molenaar.
18Matige westenwind. Eerst met 4 volle rogge gemalen, later voor de prins.
25Zonnig. Matige noordwestenwind. Met blote benen gedraaid. Een stak een schroef uit de bekleding van het bovenwiel, die een sleuf kraste in de vang. De schroef afgeslepen. ’s Middags bezoek van een groep MTS docenten Werktuigbouwkunde van het Koning Willem I college uit den Bosch met hun partners.

Oktober

02Zwakke tot matige zuidwestenwind. Met blote benen gedraaid.
06Matige zuidenwind. Bewolkt. Frans Rovers heeft inscripties aangebracht in de steenbeddebalk.
07Jaarlijkse bijeenkomst van de molenaars van de Zeldenrust en de Vlijt met de wethouder (v.d. Ven) en de betrokken ambtenaren (Van Bruggen en v.d. Heijden). Eerst samenkomst op de Vlijt, later uit eten bij de Driesprong in Vinkel.
09Zwakke oostenwind. Zonnig. Met 4 volle (later 4 halve) gemalen. We hebben wat zorgen over het maalwerk. Beijk heeft aangegeven binnenkort te komen voor de onderhoudsbeurt.
16Matige noordnoordoostenwind. Bewolkt. Met blote benen voor de prins gemalen.
17Bezoek familie van Druenen. Met 4 volle gedraaid.
23Krachtige zuidenwind. Bewolkt. Met blote benen eerst een beetje maïs, later voor de prins gemalen. Het is nodig dat de molenmaker niet alleen naar het maalwerk kijkt, ook de vang en de bovenas moeten gecontroleerd worden. De zetel gesmeerd.
30Zeer zwakke zuidwestenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen.

November

06Matige westenwind. Eerst met 4 lange halve voor de prins gemalen, later toch nog wat tarwe kunnen malen. Twee nieuwe leerling molenaars ontvangen.
10Stormborden verwijderd i.v.m. aangekondigde storm. I.v.m. mogelijk vandalisme hebben we het onderste stormbord laten zitten.
13Matige zuidwestenwind. Bewolkt. Met 4 volle tarwe gemalen. René Vogels kwam weer langs met een aantal cursisten “Bosschologie”.
17De molenmaker is geweest: * De staart is omhoog gebracht. * De bovenas is wat naar voren gebracht. * De kruihaspel is wat losser gemaakt. * De vang is weer op zijn plaats gebracht. De gemeente heeft nieuwe slotjes voor de slagbomen gebracht en het afval van de sloten verwijderd.
20Windstil en bewolkt.
27Zeer zwakke zuidoostenwind, bijna windstil. Later toch nog wat gedraaid. Frans van de Water kwam vertellen dat hij er mee stopt wegens te drukke bezigheden elders. Jammer!

December

04Krachtige zuidwestenwind. Koud! Met blote benen maïs en rogge gemalen.
11Krachtige westenwind. Bewolkt. Met 2 halve flink gemalen.
18Matige zuidenwind. Bewolkt en koud! Kerstversiering in het bovenste end aangebracht. Laatste maaldag van 2010!
22Onze nieuwe website is in de lucht! www.zeldenrustgeffen.nl