Logboek 2007

Januari

06Zwakke zuidzuidwestenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Er liggen wat vuurwerkresten om de molen die we opgeruimd hebben, maar gelukkig is er niets beschadigd.
13Krachtige zuidwestenwind. Met blote benen rogge gemalen.
18Er bereikt ons een verschrikkelijk bericht: De molen is omgewaaid! De storm heeft de kast letterlijk van de standerd geduwd. Deze is naar het zuidoosten gevallen!
19De aanblik op deze vrijdagochtend is verschrikkelijk: Een enorme ravage, de kast aan diggelen, één roe afgebroken en de andere verbogen. Het college van B. en W. komt de zaak in ogenschouw nemen. Zij geven aan dat de molen gelukkig goed verzekerd is. Wij krijgen het advies zoveel mogelijk losse spullen te bergen. Het bestelde meel, dat in de vrijwel onbeschadigde onderbouw staat, wordt in veiligheid gebracht en de omgeving wordt met hoge dranghekken afgesloten. Afspraken: De expert van de verzekering zal via Ton een afspraak maken, waarna Ton molenbouwer Beijk en van Bruggen (gemeente Maasdonk) op de hoogte brengt. Na de expertise zal Beijk z.s.m. de molen ontmantelen en de onderdelen bergen. Er zal z.s.m. met de herbouw worden begonnen. Donderdag as. komen de mulders bij Hemmie samen om te bespreken hoe nu verder. De pers (BD, RTL4, SBS6, AD) toont veel belangstelling. SBS6 komt zelfs met een cameraploeg. Ook omwonenden en klanten tonen hun belangstelling en medeleven.
20Ondanks alles zijn we toch weer present op de molen. Ook oud-wethouder Voermans komt kijken. Weer wat opgeruimd, en daarna naar Leny op de koffie. Alvast wat “gebrainstormd” over “hoe nu verder”. ’s Middags belde de expert van de verzekering (de heer Herrewijnen, molenbouwer te Spijkenisse) om een afspraak te maken voor maandag as. E.e.a. meteen doorgegeven aan Beijk en van Bruggen.
22Herrewijnen, Beijk, van Bruggen, Ton en Rien bekijken de schade. Afspraak: z.s.m. beginnen met bergen en “beredderen”. Opnemen wat nog bruikbaar is en daarna gezamenlijk de schade vaststellen. Beijk zal de kap van de onderbouw dicht maken, zodat de meelverkoop door kan gaan.
23Tony Vermeulen laat zich rondleiden voor zijn column in het BD. Wethouder Meulepas deelt mee dat van Bruggen een verslag van het overleg van gisteren naar de verzekering zal sturen.
25Vandaag is Beijk begonnen met de ontmanteling van de molen. ’s Avonds vindt het overleg tussen de mulders plaats (zie verslag). Op 30 januari zullen Rien en Ton ten gemeentehuize overleg plegen. (zie verslag).

Februari

03Alles is weg! We hebben de onderbouw verder opgeruimd en ingericht voor de meelverkoop die vanaf volgende week weer normaal doorgang zal vinden.
10Koud! Oostenwind. De verkoop is weer gestart! De eerste klant is alweer geweest.
17Koude, matige zuidoostenwind, Zonnig! Vandaag de schade aan de inboedel (meel, weegschaal, tentoonstellingsmateriaal etc.) opgemaakt (zie verslag)
25Krachtige zuidenwind. Bewolkt en regenachtig. Tijdens de takelwerkzaamheden is de oude askop aangeraakt. Deze is nu naast de poeren terecht gekomen die ook zijn losgeraakt.
  

Maart

03Krachtige zuidwestenwind. Miezerregen! Deze week hebben vandalen het zeil op de onderbouw doorgesneden! De toegangsweg is door de grote vrachtwagens kapot gereden en nu niet meer te berijden. Het overleg tussen gemeente, molenbouwer en verzekering stokt! Actie is nodig!
10Zonnig! Matige zuidwestenwind. Deze week heeft Gerard, samen met Jos Coppens, de paraplu met dakleer dichtgemaakt.
17Bewolkt en matige tot harde zuidwestenwind. De heer van Bruggen meldt dat de verzekering groen licht geeft. Dinsdag a.s. gaan we (Rien, Ton en vertegenwoordigers van de gemeente)voor overleg naar Beijk.
20In Afferden is overleg geweest met Beijk, van Bruggen, Rien en Ton: De verzekering heeft groen licht gegeven en wil zelfs een voorschot geven. Beijk zal e.e.a. verder overleggen met Herrewijnen. De houthandelaar kijkt al uit naar hout. Omdat er een bouwvergunning moet worden verleend, zal Beijk voor een bouwtekening zorgen, waarna van Bruggen contact opneemt met Nienhuis (monumentenzorg). Beijk zal een offerte maken.
24Noordoostenwind. Koud en guur! Rien heeft een fotopresentatie gemaakt die we op zijn laptop hebben bekeken. Prachtig! Omdat de toegangsweg zo slecht is, hebben we bezoekers over het trapveld geleid.
31Matige noordoostenwind. Zonnig! De groep van Bosschologie is weer langs geweest.
  

April

02Wethouder Meulepas, van Bruggen, Rien en Ton nemen ten gemeentehuizen de stand van zaken door. Afspraak: Als de pers ons (de mulders) benadert, zullen wij steeds verwijzen naar de gemeente. Bij Beijk zal aangedrongen worden op actie! Dezelfde avond belde Beijk naar Ton: Het gesprek met Herrewijnen was goed verlopen. Beijk en Herrewijnen maken beiden een calculatie. De vraag is hoe de verzekering zal reageren op de aantasting van de as! Beijk vraagt zich af hoe monumentenzorg zal reageren op ons verzoek om de nieuwe standerd van hardhout te maken.
07Matige noordwestenwind. Bewolkt!
14Zeer zwakke noordoostenwind. Prachtig weer! Deze week zijn de poeren door Rien weer vastgezet en is de askop weer op zijn plaats gelegd.
21Zwakke oostenwind. Zonnig! De beukenhaag ontdaan van vliert! Deze week is Hemmie door een passerende wandelaar gebeld met de mededeling dat de deur op noordoost met een lampvoet aan diggelen is gegooid. Gelukkig zaten de resten zo vast in de sponning, dat de vandalen niet naar binnen konden. Er is door de politie rapport opgemaakt, en vanuit de gemeente is noodreparatie uitgevoerd. Frans en Leny zijn vandaag mee met de fietstocht van het gilde.
28Stralend weer met een matige noordoostenwind. Het was weer zover: overal flessen, blikken en hopen glasscherven. Met drie man een kwartier bezig geweest om alles op te ruimen.
  

Mei

05Mooi weer met een matige noordoostenwind. Deze week is weer overleg geweest tussen verzekering, gemeente en molenbouwer: Het lijk de goede kant op te gaan.
12FEEST. Vandaag is het niet alleen Nationale Molendag, maar we vieren ook het zilveren molenaarsjubileum van Ton en Hemmie. Even een korte bijeenkomst bij de molen voor een eerste kop koffie en voor de onthulling (door de kleinkinderen van Ton en Hemmie) van de plaquette op het bewaarde stuk molenwiek. Vanwege het dreigende slechte weer verkassen we daarna naar de kantine van de sporthal, waar het verdere feestprogramma zich afspeelt. Het St. Jorisgilde begeleidde de feestelingen en hun gasten naar sporthal “De Geer”. Behalve de beide families, het gilde, diverse genodigden en verschillende buurtgenoten gaven achtereenvolgens acte de présence: de boerenbruidsparen die de gasten verwenden, het Groot Gemengd Koor, dePompzwengels en het voltallige college van B. en W. De kinderen en kleinkinderen van Ton en Hemmie verzorgden enkele optredens, de drankjes worden geschonken door Arie Jagers en ’s avonds werd de dag afgesloten met een diner voor mulders en partners in de Waard in Heesch. Een fantastische dag!
19Zonnig. Westenwind. Veel afval rondom de molen opgeruimd.
26Matige noordoostenwind. Bewolkt. De bank en de vuilnisbak zijn verwijderd. Het lijkt al te helpen, want er ligt geen afval rondom de molen. De weegschaal is weer gerepareerd. Bert van Laarhoven (Effe noar Geffe) is geweest om te praten over de rol van De Zeldenrust tijdens de komende boerenmarkt. Hij zal contact opnemen met Beijk over een eventuele presentatie.
31Leerlingen van de Mariaschool zijn op bezoek geweest in het kader van een project “cultureel erfgoed”. Daarvoor moesten wel eerst de nodige glasscherven worden opgeruimd!
  

Juni

02Mooi, zonnig weer met een matige noordnoordoostenwind.
09Bewolkt. Veel kouder dan vorige week. Westenwind. Het wordt hoog tijd dat het gras rond de molen wordt gemaaid!
16Zuidoostenwind. Bewolkt, met af en toe een zonnetje. Droog.
23Zwakke zuidwestenwind. Gezellig met buurman van Lier (vaste bezoeker) gebuurd.
30Zeer zwakke zuidwestenwind. Bewolkt.
  

Juli

07Bewolkt. Krachtige westenwind. Bert van Laarhoven is weer langs geweest om te overleggen over Effe noar Geffe.
09Muldersoverleg over de invulling van onze deelname aan Effe naor Geffe. E.e.a. is nog niet erg duidelijk!
14Matige westenwind en zonnig. Het gras rondom de molen is eindelijk gemaaid! Deze week heeft B. en W. besloten de opdracht voor herbouw van De Zeldenrust aan Beijk te verstrekken!
21Fraai, zonnig weer. Matige westenwind, later krimpend naar zuidoost.
28Bewolkt en regenachtig. Matige zuidwestenwind.
  

Augustus

04Warm weer, een blauwe lucht en haast geen wind. Later iets sterker uit het zuidwesten.
11Mooi weer bij een zwakke noordwestenwind.
18Volop zon bij een matige zuidenwind.
24Wilgen gesnoeid!
25Zwak tot matige westenwind, mager zonnetje
28Met behulp van Beijk zijn de molenstenen naar Geffen gebracht voor Effe noar Geffe.
  

September

01Matige westenwind. Droog met later wat lichte regen. Fototentoonstellingborden voor Effe noar Geffe klaargemaakt.
02Effe noar Geffe! Tent met de fototentoonstelling, de verkoop van meel en het billen van de steen: een groot succes!
03De stenen met behulp van de gemeente naar de molen getransporteerd.
04Rien heeft, samen met Tini en Toon, de stenen in de onderbouw gezet en de elektrokast gerepareerd.
08De fotoborden weer in de onderbouw teruggebracht.
15Prachtig weer met een zwakke noordoostenwind.
22Bewolkt weer bij een zwakke zuidwestenwind.
29Bewolkt en vrijwel windstil.

Oktober

06In het kader van de Vlaams-Brabantse contactdag zijn Leny en Ton naar België getogen. Prachtig najaarsweer met een zwakke noordoostenwind.
09Bouwbespreking tussen Beijk, Rien en van Bruggen. Beijk zal een planning maken. De standerd wordt gezaagd (toch hardhout!). Het streven is Effe noar Geffe 2008!
13Rustig najaarsweer. Af en toe zon en een zwakke oostenwind.
20Windstil! Zon! Fris, maar aangenaam in de zon.
27Windstil en bewolkt. Cursisten Bosschologie kwamen langs om de fotopresentatie te bekijken. Interview gegeven aan radio Vladeracken. Beijk heeft zijn planning opgestuurd.
  
  

November

03Rustig en vrijwel windstil. Donderdag jl (1 november) hebben we met een vertegenwoordiging van de gemeente en de molenaars van “De Vlijt” ons jaarlijkse etentje gehad. Gezellig!
06Rien heeft de meterstand (0001710) opgenomen en aan Essent doorgegeven.
10Matige westenwind. In het begin af en toe een buitje, later trokken de wolken weg en zaten we lekker in het zonnetje.
15Op uitnodiging van het bestuur van het Gilde, afdeling Noord Brabant, hebben wij op de jaarvergadering in Moergestel onder grote belangstelling enkele dvd’s laten zien over “ Zeldenrust”.
17Windstil. Zonnig, maar een beetje koud.
24Zon, maar koud. Vrijwel windstil.

December

01Matige wind. Zonnig, met een strakblauwe lucht.
08Grauw weer en kil!
15Zwakke noordenwind. Koud met een waterig zonnetje. Er is een aangestoken rotje met een krant onder de deur door geschoven!
22Zonnige, koude winterdag. De bomen zijn uitzonderlijk mooi met rijp bedekt!Vrijwel geen wind.
29Matige zuidwestenwind. Regenachtig met af en toe wat zon. Het lijkt er op dat de kap wat aan het verschuiven is richting noordwest. Zou er op geklommen worden? Rien zal e.e.a. met de gemeente opnemen. Grieks bezoek gehad.