Logboek 2011

Januari

08Na een aantal stevige wintermaanden is het nu met 9 graden betrekkelijk aangenaam. Bewolkt bij een krachtige zuidzuidwestenwind. De kerstster uit het bovenste end verwijderd en met blote benen maïs gemalen. ’s Avonds kerstboomverbranding.
15Bewolkt. Matige zuidzuidwestenwind. Met 2 halve triticale gebroken en wat maïs gemalen. De inrit naar de molen is kapotgereden door de vrachtwagens die de Kerstbomen gebracht hebben. Rien zal e.e.a. met de gemeente opnemen.
22Zwakke tot matige noordenwind. Bewolkt. Met 4 volle een zak triticale gemalen.
26Rien heeft de fotogalerij in de onderbouw voltooid.
27Oostenwind. Met blote benen triticale en maïs gemalen.
28Met oostenwind en 2 volle maïs gemalen.
29Deze week is de inrit hersteld. Ziet er weer prima uit! Noordoostenwind. Met 4 volle rogge gemalen. Nieuwe aanvoer van maalgoed gekregen.

Februari

1Rien heeft verlichting in de onderbouw aangebracht.
3Met blote benen en geknipte nagels gedraaid.
5Zuidwest, hard. Eerst met blote benen en geknipte nagels uit de wind gezet, later toch maar stilgezet. De wind was te hard en kwam steeds uit wisselende richtingen. Deze week zijn de wilgen geknot.
9Zuidoostenwind. Met 4 volle gedraaid.
12Matige oostenwind, later ruimend naar zuidoost. Bewolkt en regenachtig. Met 4 volle maïs gemalen.
19Koud! Oostenwind en bewolkt. Zetel gesmeerd. Met 4 volle voor de prins gemalen.
26Matige zuidoostenwind. Eerst met blote benen tarwe gebroken, later voor de prins gemalen.

Maart

5Windstil en bewolkt. Met 4 volle géén beweging in te krijgen.
9Zonnig. Stevige westenwind. Met blote benen en geknipte nagels voor de prins gemalen. Letters in de deurbalk aangebracht.
12Matige zuidoostenwind. Met 4 volle maïs gemalen.
19 Zwakke noordnoordoostenwind. Met 4 volle gedraaid. Nieuw maalgoed gekregen. Deze week heeft Henk het sleutelkastje, dat we van Wim van Lier kregen, opgehangen.
26Vrijwel windstil en bewolkt. Met 4 volle vrijwel niet in beweging te krijgen. Druk!
30Open in verband met het kinderfeestje van Isa Kluijtmans. Matige zuidwestenwind. Met blote benen wat gemalen.

April

02        Zonnig en zomers! Matige zuidoostenwind. Met 2 halve en 2 volle maïs gemalen. In de namiddag kregen we gasten van de camping. Toen met 2 halve nog wat maïs gemalen.

09        Zonnig! Zwakke noordenwind. Met 2 volle en 2 halve voor de prins gemalen.

12        Op het gemeentehuis vindt een gesprek plaats tussen Burgemeester  Bos van Boekel (namens de Brabantse Molenstichting), wethouder v.d. Ven (namens de gemeente Maasdonk), Paul Wagemakers (namens de Vlijt) en Ton van den Boom en Rien van Wanrooy (namens de Zeldenrust).

13        Frans Rovers werkt verder aan het graveren van de namen van (ex-)molenaars in de balken.

16        Fietstocht van het Gilde in de Alblasserwaard. Gerard en Hemmie bemannen de molen. Zonnig, maar vrijwel geen wind.

23        Volop zomer! Zwakke noordoostenwind. Met 2 volle voor de prins gemalen. Frans Rovers is weer aan het werk.

27        Zwakke tot matige noord-noordwestenwind. Bewolkt en miezerig. Frans Rovers is weer aan het werk.

30        Koninginnedag!  Zonnig weer met een krachtige noordoostenwind. Met 2 halve en 2 volle maïs gemalen. In de ijzerbalk blijken flinke scheuren te zitten. Rien zal de gemeente informeren.

Mei

01        Naast de molen heeft een circus zijn tenten opgeslagen.

05        Aan de Paul van der Heijden (gemeente Maasdonk) doorgegeven dat er scheuren in de ijzerbalk zitten. Harrie Beijk is op de hoogte gebracht en zal een dezer dagen komen kijken.

07        Matige zuidoostenwind. Met blote benen voor de prins gemalen. Wiggen in bovenwiel, ijzerbalk en penbalk aangeslagen.

14        Nationale Molendag. Mooi weer! Matige noordwestenwind. Mooimakersgoed en vlaggen aan de wieken bevestigd. Terras opgebouwd met “boerenspullen”. Boerenkapel “De Pompzwengels” komt spelen.  Gezellig! Frans Rovers bedankt voor zijn werk. ’s Avonds hebben ons jaarlijks etentje bij de Waard in Heesch. 

21        Zwakke zuidenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Rondom de molen een fotosessie gehouden met het gespan van Jo van Heel.

24“Op verzoek” is de molen open in verband met Canadees bezoek van de familie van Druenen. Na afloop de molen in de vreugd gezet i.v.m. het afscheid van Kees Jongenelen.
28Matige zuidwestenwind. Met 2 volle maïs gemalen. We hebben een nieuwe (jonge!) leerling: Remco van Geenen.
30Matige zuidenwind. Met blote benen voor de prins gemalen.
31H. Beijk is langs geweest. Hij heeft de vangbalk omhoog gebracht. Wat moet er nog gebeuren: kaar aanpassen, stroppen om de ijzerbalk, staartbalk schilderen, treden vastzetten.

Juni

04        Krachtige noordnoordoostenwind. Zon! Met 2 halve maïs gemalen, later nog wat spelt. Henk heeft een bok gemaakt voor onder de meelpijp.

08        Bezoek van groep 3 van “De Wissel”. Matige zuidwestenwind. Met blote benen een beetje gemalen. Pannenkoeken gebakken.

11        Krachtige zuidwestenwind, zonnig. Met 2 volle maïs gemalen, later voor de prins. Deze week is de heg gesnoeid en het gras gemaaid.

13        Burgerkoningsschieten. Krachtige zuidwestenwind. Eerst met blote benen, later met geknipte nagels voor de prins gemalen.

14        Wandelvierdaagse. Mooi, zonnig weer met een noordoostenwind. Met blote benen voor de prins gemalen.

17        Laatste dag van de Geffense wandelvierdaagse. Westenwind.

18        Krachtige wind, draaiend van zuidwest naar west. Met blote benen en geknipte nagels voor de prins gemalen.

19        Molen in de vreugd gezet voor Karin en Joost Vos en voor het zilveren huwelijksjubileum van Jo en Anja van Druenen.

24        “In de vreugd” voor een fotosessie van het bruidspaar Ingrid Koenen en Erik van Kreij (Erp). Zuidwestenwind. Met blote benen wat gedraaid.

25        Regen! Zwakke zuidenwind. Met 2 volle voor de prins gemalen.

27        Henk heeft een lade gemonteerd.

29        Noordenwind. Met blote benen een beetje laten draaien. Omdat gisteren een noodweer over Brabant trok, even gecontroleerd of alles goed vast zat. Geen problemen!

Juli

01        Noordnoordoostenwind. Met 2 volle voor de prins gemalen.

05        Monumentenwacht is geweest voor de jaarlijkse controle. Geen bijzonderheden.

09        In het begin zwakke zuidwestenwind. Met 4 volle nauwelijks in beweging te krijgen. Later wakkerde de wind aan en konden we met 2 volle 4 zakken maïs malen. Bewolkt en druk!

16        Bewolkt. Krachtige zuidenwind, later ruimend naar zuidwest. Eerst met 2 volle maïs gemalen, later met blote benen voor de prins.

17        Henk heeft wat werkzaamheden verricht: Een opstapje gemaakt bij de ezel en een extra bakje voor de reuzel bij de as.

23        Krachtige westenwind , afwisselend met zon en wolken. Met blote benen voor de  prins gemalen.

30        Matige westenwind. Met 4 volle maïs gemalen. Er was een wig uit het bovenwiel gevallen. Deze weer teruggebracht en alle wiggen aangeslagen.

Augustus

06        Bewolkt en af en toe zon. Matige zuidoostenwind. Met 4 volle maïs gemalen. Na afloop de molen in de rouw gezet i.v.m. het overlijden van Bert van Rooij.

13        Bewolkt met lichte miezerregen, later een waterig zonnetje. Zwakke tot matige zuidoostenwind. Met 4 volle kunnen malen.

            In de namiddag vond de H. Mis voor de opening van “Effe noar Geffe” en het roggemaaien plaats. Behalve een heel klein beetje regen bleef het gelukkig droog. Fijne sfeer!!

14        “Koningschieten”. Het St. Jorisgilde hield haar jaarlijkse Koningschieten. Tonnie van Erp werd de nieuwe koningin. Na afloop met “blote benen” en vier vlaggen in top nog enige tijd voor de prins gemalen.

20        Zonnig en weinig wind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Later kwam er wat meer wind en konden we nog één zak maïs malen.

27        Bewolkt en weer zo weinig wind, dat we alleen voor de prins konden malen.

31        De parochie hield bij de molen een picknick voor alleengaanden. Er was zo weinig wind dat we niet konden draaien.

September

01        Molen in de rouw gezet i.v.m. het overlijden van Tiny van der Doelen, de laatste beroepsmatige molenaarsknecht van de Zeldenrust.

03        Zwakke zuidwestenwind. Zonnig met af en toe wat wolkjes. Met 4 volle voor de prins gemalen.

04        “Effe noar Geffe”. Zwakke westenwind. Met 4 volle konden we zo nu en dan wat malen.

10        Monumentendag. Matige zuidenwind. Met 4 volle maïs gemalen. Modellenbouwer Jan de Goede uit Uitgeest bracht 2 schaalmodellen, met Meccano opgebouwd, mee, een standerd en een paltrok.

17        Matige zuidwestenwind. Met 2 volle gemalen. Druk!!!

19        Overleg met de heren van Bruggen en van der Heijden van de gemeente Maasdonk. De volgende zaken zullen aan Beijk worden doorgegeven:

            *Het bordes is soms glad.

            *De staartbalk moet geschilderd.

            *De trap moet worden geschilderd.

            *Sommige treden zitten los.

            *De ijzerbalk moet worden voorzien van stroppen.

            *De wiggen moeten worden gecontroleerd.

            Verder is afgesproken dat wij uit de “kleine kas” ook een bedrag kunnen halen voor (bijvoorbeeld) een barbecue met de mulders.

24        Johan (van C1000) trakteerde op appeltaart!

            Zuidenwind. Met 4 volle gedraaid. Druk, met onder andere bezoek van Scouting Geffen.

Oktober.

01        Windstil. Zonnig en warm! Niet kunnen draaien.

07        Essent heeft de meterstand opgenomen en de meter vervangen door een “slimme meter”.

08        Zwakke westenwind. Afwisselend regen en zon. Met 2 volle en 2 halve gemalen.

15        Matige zuidoostenwind. Met blote benen voor de prins gemalen. Een aantal molenaars is naar de Vlaams-Brabantse contactdag in Meerhout (België)

16        Zonnig weer. Met 2 volle voor de prins gemalen.

20        Afscheid van Henri van Bruggen. Namens de molenaars ging Ton naar de receptie op het gemeentehuis.

22        Zon! Koud! Matige zuidoostenwind. Flink kunnen malen.

25        Molenmaker Beijk is geweest en heeft de volgende werkzaamheden verricht:

            *De staart omhoog gebracht.

            *Wiggen van het bovenwiel en de ijzerbalk aangeslagen.

            *Knuppelbanden om as, kop en ijzerbalk aangedraaid.

            *Plaat op de staartbalk geschilderd.

            *Trapleuning vastgezet.

            *Luik bij de standerd op maat geschaafd.

            *Kaar en schuddebak op maat geschaafd.

            *Traptreden vastgezet.

            In het voorjaar moeten de trap en de roeden worden geschilderd. Op het bordes wordt anti-slip aangebracht.

29        Zon en een zwakke zuidoostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen.

31        Zuidenwind. Met 4 volle maïs gemalen.

 November.

05        Zwakke zuidoostenwind. Met 4 volle voor de prins gemalen. Nieuwe maïs aangevoerd gekregen.

12        Koud! Zon. Krachtige zuidoostenwind. Met 4 volle maïs gemalen. Halverwege de ochtend viel de wind weg en konden we slechts af en toe malen.

19        Zwakke zuidoostenwind en zonnig maar koud. Met 4 volle voor de prins gemalen.

22        De molen “in de rouw” gezet i.v.m. het overlijden van Martijn Albers (28 jaar!).

26        Matige zuidwestenwind. Met blote benen voor de prins gemalen.

December.

03        Stormachtig! Bewolkt en zuidwestenwind. Met blote benen en geknipte nagels af en toe wat gemalen.

06        Bij aankomst op de molen wordt het volgende aangetroffen:

            *De palen van 2 slagbomen zijn omgetrokken (-getrapt?).

            *De bliksemafleider is in zijn geheel naar buiten getrokken en in lussen gelegd.

            *Het blok onder de staart is weggetrokken.

            *Er is geprobeerd één lamp los te trekken.

            Een en ander is gemeld aan de gemeente.

10        De schade (zie boven) is weer hersteld.

            Zon! Zwakke zuidenwind. Met 4 volle triticale gemalen.

17        Matige westenwind. Zonnig, maar koud! Deze keer heeft de slagboom vóóraan de inrit het moeten ontgelden.

22        Midwinterblazen.

            Een zeer geslaagde midwinterbijeenkomst met vuur, muziek (Pompzwengels en Ad van Heiningen), koffie, glühwein en erwtensoep. De eregasten waren Sonja v.d. Heuvel en Hans Schalks. Het was, mede door het gunstige weer, gezellig druk. Tijdstip (18.00-20.00 uur) was misschien iets te vroeg. Start van een nieuwe traditie?

24        Niet gedraaid vanwege de Kerstster in het bovenste end. Matige noordwestenwind, zonnig en fris. Het overgebleven hout van donderdag in de vuurkorf opgestookt.

 31       Op de laatste dag van 2011 was het miezerig weer met een zwak zuidenwindje. Niet gedraaid, maar ons verbaasd over de hoeveelheid vuurwerk die nu al wordt aangestoken!

            De slagboom bij de inrit is weer gerepareerd.